רבים מהישראלים בוחרים בשנים האחרונות לבצע מגוון רחב של טיפולים קוסמטיים, אלו נעים בין מתיחות פנים, הרמת עפעפיים, הגדלת חזה, שאיבת שומן ועוד. מרבית הניתוחים הללו מצריכים מהמטופלים בהם זמן החלמה שנע בין 5 ימים עד 14 ימי מחלה, כאשר בנוסף אל ימי המחלה מצטרפים לעיתים לא מעט מגבלות שונות כמו תנועות חדות מידי או אפילו ספורט כמו הליכה ורמת הזעה מינימלית נחשבים לאסורים. עם זאת ימי התאוששות לא תמיד נכללים בין ימי המחלה שמרביתנו צוברים, ובהעדר כל חקיקה בנושא, חשוב מאוד שתכירו את התנאים לימי המחלה ומה אתם תוכלו לעשות במידה ואתם עוברים הליך קוסמטי כזה או אחר המצריך מכם ימי מנוחה בבית.

מה אומר החוק?
החוק שנקבע בשנת 1976 קובע כי לכל עובד יש את הזכות לקבל תשלום במידה ונעדר עקב מצב רפואי, בכל חודש עבודה מלא צובר העובד חצי יום מחלה אותם הוא רשאי לפדות במהלך סוף השנה או עם יציאה לגמלאות. יחד עם זאת כאשר יוצא עובד נעדר עקב מצב רפואי, תשלום ימי המחלה מתחיל רק ביום השני להיעדרות והוא משולם בצורה מדורגת כאשר ביום הראשון ישולם 50 אחוזים מסך היום המלא, 70 ביום השני וכן הלאה. כמובן שתלוי בכמות ימי המחלה שצברתם. אך בהתאם להגדרה של החוק שבה נקבע כי "אי כושרו הזמני או הקבוע של אדם לבצע את עבודתו, הנובע על פי ממצאים רפואיים ממצב בריאותי לקוי". אם כך האם הדבר הזה רלוונטי גם עבור אנשים שעבור הליך קוסמטי?
מה שלא נמצא בחוק
לשון החוק אינה מבחינה בין עובד שבחר להיות במצב בריאותי לקוי, אך יחד עם זאת ועם ריבוי הניתוחים הפלסטיים (שרק בשנה האחרונה הגיעו לכדי 70 אלף במספר) החוק עדיין לא מעניק עוגן יציב ושלם לחופשת מחלה מהסוג הזה. יחד עם כל אלו ומכיוון שהחוק עדיין אינו קבע פסיקה חד משמעית בנוגע לימי מחלה עבור טיפולים אסתטיים, נראה כי הלך הרוח הוא שעובדים שעברו ניתוח קוסמטי כזה או אחר עדיין יכולים להשתמש בימי המחלה שצברו. עם זאת על מנת להקל גם על המעסיק שלכם וגם עליכם, השתדלו לבצע את הניתוח הקוסמטי בתקופות "רגועות יותר" למשל כמו בימי הקיץ או לחילופין בתקופה בה הצורך בעובדים הופך לנמוך יותר. כך תוכלו גם לקבל את ימי המחלה וגם לעשות זאת בתיאום יחד עם מקום העבודה. רצוי בכל מקרה להתייעץ עם רופא מומחה בתחום כמו ד"ר רון עזריה, לפני כל ביצוע ניתוח מסוג זה גם בסוגייה זו.