המושג התפתחות עירונית החל באירופה של המאה ה19, שם ראו כי פינוי של שכונות עוני עם תשתיות רעועות יכול להוביל לחידוש של האזור והיווצרות של אוכלוסיה מקומית חדשה. הדבר הזה קרה בעיקר עם ההתפתחות של המהפכה התעשייתית, אשר הביאה לבנייה בקצב מסחרר וללא תכון מוגדר של אזורי המגורים. כך נוצר מצב שבו נבנו בתים ללא תשתיות מתאימות, תנאי תברואה הפכו למזעזעים ואחוזי התמותה והצפיפות עלו ברב הפועלים שחיו באזור. מדינת ישראל החלה את תכנית התחדשות עירונית אי שם בשנות ה60, ועם מצוקת שכונות העוני בתחילת שנות ה70 הוכרזה תכנית ראשונית לשיקום 160 שכונות ברחבי הארץ. אך מאז ועד היום חלו שינויים ושיפורים גדולים, במיוחד כאלו אשר נוספו בשנים האחרונות.

אישורים מהירים ומסלולים שונים
על מנת לעודד את היזמים והקבלנים בהמשך של התכנית ההתחדשות, אושרו לא מעט תכניות ומתארים בכדי שאלו יקרו בצורה מהירה יותר. אחד מהם נעשה אי שם בשנת 2005 והוא אישור חיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה, ומהלך שכזה מעניק בעצם אישור מהיר יותר להיתרי בנייה.קיצור זמן שכזה הופך למשמעותי מאוד בכל הקשור לפרויקטים של התחדשות עירונית, גם כי הפרויקט נעשה ברוב הפעמים עם דיירים קיימים ומצריך עמידה קפדנית בזמנים.יחד עם זאת ישנם 2 מסלולים עיקריים שהם נפוצים יותר לשימוש בכל הקשור להתחדשות עירונית, כאשר הראשון הוא תכנון של הרשות אל אזור מסוים(משמע תכנית מתאר כוללת) והמסלול השני הוא יזם החובר אל דיירי הבניין ומוציא לפועל תכנית תמ"א.
סוגי בנייה היתרים והעתיד
יחד עם אישור של חיזוק מבנים קיימים, נוצרו לא מעט הזדמנויות נדלניות עבור זוגות צעירים וגם עבור יזמים שונים. הדבר הוביל לכך 10 אחוזים מסך הדירות שנמכרו בשנת 2018 היו דירות אשר עברו תמ"א(פינוי בינוי או חידוש). ומכיוון שתוכנית אישור לחיזוק מבנים גם מחייבת את היזם לבנות קומות נוספות, כך גם נהנים תושבים חדשים למצוא דירה בערים בעלות ביקוש גבוהה כמו העיר תל אביב ש30 אחוז מהדירות שנמכרו היו לאחר פרויקט. יחד עם זאת ישנם לא מעט ביקורות על תכנית להתחדשות עירונית, גם כי רק 3 אחוז מסך המבנים ששופצו דרשו חיזוק משמעותי וגם כי שיתוף הפעולה לא היה מלא מצד כל הרשויות ועם עודף בירוקרטיה, מה שלעיתים אף הרחיב את פערי הבנייה. לכן ככל הנראה עתידה של התכנית להפסק עד אוקטובר 2022. לקריאה נוספת – https://ramat-verber.co.il